Skip to content
sanna-blog2
Sanna Halttunen-Välimaa23.3.2022 13:171 min read

Miksi tehdä parempaa datajohtamista?

Jokin aika sitten uutisoitiin Capgeminin selvityksestä, jonka mukaan Suomi on jäänyt häntäpäähän datajohdetussa markkinoinnissa ja analytiikan hyödyntämisessä osana markkinointia. Vain muutama prosentti vastanneista suomalaisista yrityksistä hyödyntää automaatiota oikean viestin lähettämiseen oikealle asiakkaalle oikeaan aikaan ja vain neljäsosa piti omaa
data-analytiikkaosaamistaan riittävänä.

 

Tämä ei ole vain markkinoinnin ongelma, vaan yhtä lailla myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen ongelma. Ja sitä myöten koko bisneksen ongelma. Tilanne toimialojen välillä vaihtelee: Vaikkapa kuluttajaverkkokauppojen ja Saas-bisnesten on ollut myös Suomessa välttämätöntä hypätä myynnin ja markkinoinnin digitalisoitumisen ja automaatioiden korkeimmille tasoille – kilpailu on niin kovaa. Mutta meillä on myös paljon yrityksiä, joilla datan hyödyntäminen on todella lapsen kengissä. Edes korona ja sen myötä loppuneet messut ja tapahtumat eivät tuoneet sitä digiloikkaa, jonka olisi luullut olevan näköpiirissä.

Kun on mennyt tarpeeksi hyvin, ei ole tarvinnut tehdä mitään. Kuulostaako tutulta? Ja vaaralliselta. Mitäpä jos datajohdettuun myyntiin ja markkinointiin hyppäisi jo ennen kuin on pakko? Ei tarvitsisi herätä ikävään tunteeseen kun tilauksia ei enää tipukaan. Fakta on se, että kaksi kolmasosaa B2B-päättäjistä aloittaa ostoprosessin hakukoneella (Google) sekä haluaa kohdistettua viestintää ja personoidun asiakaskokemuksen (Accenture 2017). Lähes yhtä moni päättäjä tekee ostopäätöksen pelkästään digitaaliseen sisältöön perustuen (Gartner 2019). Eikö olisikin hienoa, jos vaikkapa digitaalisesta ostopolusta olisi selkeää dataa käytettävissä?

Onko datajohdettu markkinointi ja myynti siis kaikkia varten? Vastaukseni on kyllä, ainakin jollain mittapuulla. Tosin se, mikä sopii Pekalle, ei ehkä toimi Annelille. Ja tuhansien markkinointi- ja myyntiteknologioiden joukosta pitäisi löytää itse kunkin bisnekseen sopivat työkalut.

Mistä sitten lähteä liikkeelle? Liiketoimintastrategiasta ja yrityksen tavoitteista sekä pohtimalla esimerkiksi näitä: 

  • Kysy bisnekseltäsi kysymyksiä. Kysymysten esittäminen on datan hyödyntämisen perusta: Millaista tietoa tarvitsemme, jotta myyntimme ja markkinointimme on entistä tehokkaampaa ja näin myös asiakaskokemuksemme parempaa? Mitkä mittarit tätä kuvastavat?
  • Selvitä, minkälaista dataa tarvitset vastataksesi kysymyksiin
  • Mitä dataa on jo saatavilla ja mistä? Onko data helposti hyödynnettävissä? Mitä puuttuu? Mitä tarvitaan lisää? Mikä on tärkeintä? Miten eri tietolähteitä voi yhdistää, vai voiko? Tällöin myös tarvittavien työkalujen valinta helpottuu.
  • Aloita pienestä!
  • Datan hyödyntämisen ei tarvitse olla rakettitiedettä. Pääasia, että aloitat jostain.
 

Ja käytä apua tarvittaessa. Loistavaa osaamista on saatavissa myös kotimaastamme.

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Turun Kauppakamarin blogissa

avatar

Sanna Halttunen-Välimaa

Business Development & Marketing Director