Skip to content
quru-Q-pink-2022
Otso Karvinen31.5.2022 12:344 min read

Digimarkkinoinnin trendejä rapakon takaa - Ad World 2022 tärkeimmät opit

Maailman suurin digitaalisen mainonnan konferenssi Ad World pidettiin toukokuun alussa. Kaksipäiväinen konferenssi keräsi yli 25 000 markkinoinnin ammattilaista kuuntelemaan esityksiä maailman johtavilta digimainonnan ammattilaisilta. 
 
Keräsimme tähän artikkeliin viisi digitaalisen mainonnan trendiä, jotka korostuivat seminaarin esityksissä.
 

Mainosalustat monipuolistuvat

Mainokset ovat tänä vuonna monipuolisempia kuin koskaan aiemmin. Digimarkkinoinnin kentälle on myös ilmestynyt uusia merkittäviä kanavia.

Vanhojen tuttujen mainoskanavien joukossa on myös tapahtunut uudelleenjakoa ja aiemmin vähemmän käytetyt mainoskanavat ovat saaneet paljon uusia käyttäjiä. Etenkin somepuun latvaa on heiluteltu runsaasti, kun Metan (ent. Facebook) suvereenia ykkösasemaa on lähdetty uhmaamaan mm. TikTokin toimesta. 

Uusien mainoskanavien lisäksi kanavat ovat myös monipuolistuneet ja tarjoavat uusia mainonnan sijoittelupaikkoja ja mainosmalleja. Isoin trendi on ehdottomasti ollut ns. lyhytvideot, eli tiktokit, reelsit, storyt ja shortit. Lyhytvideot ovat ottaneet ison roolin mainonnan sijoittelussa ja tarjoavat hyvin erilaisen ja vahvasti sitouttavan mainoksen perinteisempiin feedimainoksiin verrattuna.

 

Vallankumous nimeltä TikTok

Ehkä merkittävin uusi tulokas digimarkkinoinnin kentällä on TikTok, joka on muutamassa vuodessa nostanut itsensä yhdeksi suosituimmista somekanavista ja hakkaa käyttäjäennätyksiä mennen tullen.

Vuodesta 2020 vuoteen 2021 TikTokin merkitys on markkinoijien silmissä kasvanut jopa 700% ja kanava on hypännyt sijaille 7, ohi Pinterestin ja Snapchatin. (Hootsuite Social Trends 2022)

 

Screenshot 2022-02-04 at 12.30.13(Kuva: Hootsuite Social Trends 2022 report)


Vahvasti sovelluksen sisällä tapahtuvaan ostamiseen ja social commerceen panostavan TikTokin arvioidaan tänä vuonna jopa kolminkertaistavan mainonnasta tuleva liikevaihtonsa, ohittaen Twitterin ja Snapchatin yhteenlasketun mainosmyynnin. 

Sosiaalisen ostamisen lisäksi markkinoijaa tulisi TikTokissa kiinnosta erityisesti alustan korkea sitoutumisaste ja mahdollisuuksista hyödyntää vaikuttajia mainossisältöjen tuotannossa ja jakelussa.

Uusista mainosalustoista TikTok on todella the one to watch. Ad Worldissa asiantuntijat kuvaavat TikTokkia hyvin 2015 vuoden Facebookin kaltaiseksi alustaksi, jolla on paljon raakaa potentiaalia, mutta myös uuden alustan haasteita. TikTok-mainonnasta puuttuu vielä Facebookin ja Googlen kaltaisten työkalujen kehittyneet ominaisuudet, mutta näitä varmasti kehitetään kovaa kyytiä mainoseurojen kilistessä kassaan.


Mainoskanavien kannattava laajentaminen on mainostajan uusi supervoima

 

Mainoskanavien monipuolistuessa jokaisen markkinoijan olisi hyvä pysähtyä ja pohtia:

"Olisiko tämä kanava sopiva yritykseni markkinointimixiin?"

 

Uuteen kanavaan sokkona hyppääminen ei kuitenkaan usein ole paras ratkaisu, vaan markkinoijan pitää pystyä arvioimaan, voidaanko kanavaa ottaa kannattavasti käyttöön. 

Uusien kanavien käynnistäminen on jo kuitenkin lähes välttämättömyys, sillä nopeat muutokset mainoskanavien toimivuudessa suorastaan pakottavat markkinoijat etsimään uusia tehokkaita ratkaisuja.

Esimerkiksi iOS 14 ja iOS 15 -muutokset ovat merkittävästi vaikuttaneet tiettyjen markkina-alueiden somemainonnan kohdentamiseen ja tätä kautta mainonnan toimivuuteen. Tällöin mainostajan on usein kannattavaa lähteä etsimään uusia vaihtoehtoisia kanavia. Näille vapautuneille mainoseuroille olisi tietysti hyvä löytää uusi koti, mutta valinta kannattaa tehdä strategisesti ja mainonta skaalata kannattavasti.

 

Uuden mainoskanavan arvioinnissa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Onko tavoittelemani kohderyhmä tässä kanavassa hyvin edustettuna?
  • Onko kanavassa joitain erityisiä kohdennus-/sijoitteluominaisuuksia, joita erityisesti haluamme käyttää?
  • Sopiiko mainoskanavan sisältövaatimukset nykyiseen sisällöntuotantoomme?
  • Sopiiko kanavan tarjoamat mainostyökalut tavoitteisiimme?
  • Mihin ostopolun vaiheeseen voimme tällä kanavalla erityisesti vaikuttaa?
  • Tarjoaako kanava riittävät työkalut mainonnan tuloksellisuuden mittaamiseen?

 

Näihin kysymyksiin vastaamalla saat hyvän yleiskuvan siitä, kannattaako uutta mainoskanavaa lähteä kokeilemaan. Hyvin toteutettu ja mitattu kokeilu lopulta kertoo, onko uusi kanava kannattava lisäys yrityksen markkinointiin.

 

  • Vinkki: toteuta "haastattelu" uudelle mainoskanavalle. Vastaako kanava yrityksesi mainonnan tarpeisiin ja onko tavoittelemasi kohderyhmä oikeasti siellä?

 

Sisältöön panostamalla tuloksia mainonnasta

Somemainonta on kasvanut hurjasti viime vuosien aikana ja todennäköisesti jatkaa kasvuaan myös tulevaisuudessa. Jopa 51 % markkinoijista aikoo kasvattaa somemainonnan budjettiaan tulevaisuudessa, joten kilpailu mainospaikoista ja klikeistä tulee kiristymään varmasti. (Hootsuite 2022)

 

Millä sitten erottua tässä kilpailussa? 🤔

Somemainonnan guru Molly Pittman, sekä useat muut Ad Worldin puhujat olivat samaa mieltä - sisältö, sisältö ja vielä kerran sisältö

Erilaisten kohdennustapojen poistuessa, sekä mittaamisen vaikeutuessa, sisällön merkitys mainonnan tuloksellisuudessa kasvaa merkittävästi.

Mainoskanavat ovat keskenään hyvin erilaisia, eikä sisällöissä tästä syystä ole mitään "one-size-fits-all" -ratkaisua. Parhaan tuloksen tavoittelemiseksi olisi syytä räätälöidä mainosten sisältö sopimaan valittuun mainoskanavaan. 

Mainonnan sisältö kannattaa olla kanavaan istuvaa, niin visuaalisen ilmeen kuin viestintätavan osalta. Instagramin feedillä toimii kaunis kuva ja video, kun taas Facebookissa mainos voi olla hyvin asiakeskeinen ja aito. 

Mainostajan ei myöskään pidä pelätä käyttää rosoisempaa materiaalia, sillä juuri se saattaa purra tietyissä kanavissa siloteltuja mainoksia paremmin. 

 

  • Vinkki: Kokeile käyttää aidompaa ja kanavaan luonnollisempaa materiaalia mainoksissasi. Tähtää siihen, että mainoksesi on samankaltainen, kuin kanavassa muuten näkyvä orgaaninen sisältö - voit yllättyä tuloksista!

 

Tunne ja omista oma asiakasryhmäsi

Mainoskanavien muutosten ja uusien säädösten takia yksi markkinoinnin peruspilareista on korostunut entisestään: oman asiakkaan tunteminen

Kun mainonnan tarkka kohdentaminen vaikeutuu, on entistä tärkeämpää tuntea oma asiakasryhmä hyvin. Hyvä asiakastuntemus mahdollistaa strategiset kanavavalinnat, relevantit kohdennukset sekä sopivat sijoittelut.

 

Sosiaalisen median orgaaninen näkyvyys on ollut laskussa jo pidemmän aikaa, ja muutokset mainonnassa ovat tuottaneet haasteita yrityksille tavoittaa aiemmin hyvin toimineita kohderyhmiä mm. Facebookissa. 

Myös tästä syystä omistettujen yleisöjen (ns. owned audiences) rooli on myös korostunut viime aikoina. Omistetut yleisöt, kuten verkkosivulle rekisteröityneet käyttäjät, uutiskirjeen tilaajat ja sovelluksen lataajat ovat yritykselle todella arvokkaita. Kattavalla omistetulla yleisöllä markkinoija suojaa itseään alustojen muutoksilta. Omistetuille yleisöille markkinointia voidaan myös tehdä selkeästi omin ehdoin.

Omistettuja yleisöjä voidaan hyödyntää myös tehokkaasti mainonnan datalähteenä. Useimmat mainosalustat mahdollistavat erilaisten asiakas- ja kontaktilistojen lataamisen alustalle, sekä niiden hyödyntämisen esimerkiksi samankaltaisuuteen perustuvissa (lookalike) yleisöissä ja uudelleenmarkkinoinnissa (remarketing). 

  • Vinkki: Listaa ylös mitä omistettuja yleisöjä yritykselläsi on. Kuinka niitä hyödynnetään

 

Yhteenveto

Viimeiset pari vuotta ovat haastaneet digimarkkinoinnissa täysin uudella tavalla: GDPR, iOS-päivitykset, alustojen uudet rajoitukset sekä liuta muita muutoksia ovat aiheuttaneet markkinointitiimeissä harmaita hiuksia. 

Ad Worldin esityksistä kuitenkin paistoi läpi yksi selkeä viesti: keskity perusteisiin!

Asiakkaan tunteminen, eri mainoskanavien mahdollisuuksien tunnistaminen ja vahva sisällöntuotanto ovat edelleen tärkeimpien asioiden joukossa, kun halutaan tehdä tehokasta digitaalista mainontaa. 

 

Kaipaatko apua eri kanavien hyödyntämiseen tai asiakasryhmäsi tavoittamiseen? 

Katso Qurun tuloksellisen digimarkkinoinnin palvelut

LUE LISÄÄ >>

Tiedätkö jo missä asiassa kaipaat apua?

Ota yhteyttä Qurun ammattilaisiin

OTA YHTEYTTÄ

 

avatar

Otso Karvinen

Senior Digital Marketing Specialist