Skip to content
quru-ga
Quru16.3.2022 16:012 min read

Google Analytics Universal Analytics lopettaa datankeräyksen vuonna 2023

Google ilmoitti 16.3.2022, että Google Analyticsin Universal Analytics -ilmaisversio (UA) lopettaa analytiikkadatan keräämisen 1.7.2023 ja vastaavasti maksullinen GA UA 360 -versio 1.10.2023 (Googlen blogi). Käytännössä siis Analyticsin UA -mittaustoteutus ei enää kerää dataa sivuston kävijöistä tai markkinoinnin toimenpiteiden toimivuudesta tämän jälkeen. Historiadata tulee olemaan saatavilla analytiikkaraporteissa kuuden kuukauden ajan.
 
Tämä muutos on olennainen osa siirtymää kohti Google Analyticsin seuraavaa versiota (GA4 tai uusi GA), joka tulee korvaamaan lähes 10 vuotta sitten julkaistun edellisen version Google Analyticsista (GA UA:n). Jos siirtymä GA4:n käyttöönottoon on vielä suunnittelematta, nyt kannattaa ihan viimeistään ottaa tämä työn alle! 
 

 

Mitä muutos tarkoittaa käytännössä?

GA UA -tekniikkaa hyödyntävä mittaustoteutus ei toimi enää muutoksen jälkeen. Sivustolla vierailevien kävijöiden liikkeistä tai kampanjakävijöistä ei siis lähde enää hittejä Google Analyticsin servereille eikä kävijädataa kerry. Ensiksi lakkaa toimimasta GA UA:n ilmaisversio (1.7.2023) ja tästä kolmen kuukauden päästä myös GA UA:n maksullinen 360 -versio (1.10.2023). Googlen ilmoituksen mukaan lisäaikaa ei tulla myöntämään ja historiallinen data jää saataville kuuden kuukauden ajaksi read only -muodossa GA UA propertyihin. 

GA UA -mittaukseen perustuvat dashboardit tai Google Adsin konversiot ja yleisöt eivät tule myöskään toimimaan tämän muutoksen jälkeen. 

 

Mikä on GA4?

Google Analytics 4 eli GA4 on lokakuussa 2020 julkaistu seuraavan sukupolven versio Google Analyticsista. Google on erittäin vahvasti viestinyt viimeiset kaksi vuotta, että kaikki analytiikan kehityspanokset kohdistetaan tämän uuden analytiikkatyökaluversion kehittämiseen aikaisemman työkaluversion GA UA:n sijaan. Maksullinen versio GA4:sta julkaistiin viime vuoden lopulla. 

GA4 on suurin muutos koko Google Analyticsin historiassa. Mittaustekniikka, datamalli, osa metriikoista ja käyttöliittymä menevät kokonaan uusiksi. Muutoksen taustalla vaikuttavat useat toimintaympäristössä, kohderyhmien käyttäytymisessä ja erityisesti yksityisyydensuojan vaatimuksissa tapahtuneet muutokset, mutta myös esimerkiksi tekoälyn ja koneoppimisen tuomat uudet mahdollisuudet.  

 

GA4 tuo uusia mahdollisuuksia ja ominaisuuksia erityisesti seuraavissa: 

Yksityisyyden hallinta ja valmistautuminen evästeettömään tulevaisuuteen

  • Monipuolisemmat mahdollisuudet hallita mitä dataa kävijöistä kerätään analytiikkaan ja mitä ei, ja miten kauan dataa säilytetään 
  • IP-osoitteita ei jatkossa tallenneta GA4:seen 
  • Datan poistaminen aikaisempaa nopeammin: Mahdollisuus yksittäisen kävijän datan poistamiseen tai tietyn parametrin poistaminen koko datasta
  • Keksittömään tulevaisuuteen ja puutteelliseen analytiikka-dataan valmistautuminen esimerkiksi kaikille kävijöille saatavilla olevien käyttäytymis- ja konversiomallinnusten avulla
 
 

Ennustava analytiikka ja ennustemallit

  • Ennustemallit tehokkaampaan mainonnan kohdentamiseen ja kävijöiden analyysiin (esimerkiksi todennäköisesti seuraavan 7 päivän sisällä ostavat -kävijät)  


Asiakaskeskeisyys

  • Fokus kävijöissä ja kävijän tunnistamisessa päätelaitteiden ylitse 
  • Sivuston ja mobiilisovellusten käyttöä mahdollista tarkastella yhdessä näkymässä 
  • Yksittäisen kävijän tunnistaminen päätelaitteiden ja selainten ylitse Google User ID:n, Google Signalsin ja sivuston/sovelluksen sisäänkirjautumista yhdistäen
 

Kävijäpolut ja kävijöiden elinkaaret yli päätelaitteiden
  • Tehokkaampia tapoja ymmärtää kävijöiden polkuja ja käyttäytymistä sekä yksittäisen käynnin että koko elinkaaren aikana


Suorat integraatiot mainonnan järjestelmiin

  • Mahdollistavat tehokkaamman tavan tehdä data-ohjautuvaa markkinointia ja mainontaa  

 


Mitä pitää tehdä, jotta Google Analyticsin käyttöä voi jatkaa? 

Jos GA4-mittausta ei ole vielä asennettu sivustolle GA UA:n rinnalle, tämä on syytä tehdä mahdollisimman pian. Kannattaa siis varmistaa, että GA4 kerää tässä vaiheessa vähintään perustietoa sivuston käytöstä ja tärkeimmistä konversioista sekä liiketoiminnan ja markkinoinnin tavoitteiden kannalta olennaisimmista metriikoista ja muuttujista.  

Olennaista on myös tehdä suunnitelma kohti siirtymää, jossa GA4:sta tulee ensisijainen web-analytiikan datalähde. Tässä samassa suunnitelmassa tulee huomioida myös käytössä olevien dashboardien päivittäminen sekä Google Adsissä käytössä olevien konversioiden ja yleisöjen päivittäminen GA4:seen perustuviksi. 

 

Tarvitsetko apua Google Analytics 4:n käyttöönottoon?

Kurkkaa GA4-palvelumme.

LUE LISÄÄ >>

Katso viimeisin webinaarimme GA4:sta, sen hyödyistä, ja uusista ominaisuuksista.

LUE LISÄÄ >>

avatar

Quru

Quru - Better Business in Digital Channels