Skip to content
Santeri Kallio10.11.2020 11:002 min read

Google Analytics 4:n uusimmat ominaisuudet (2020)

Vaikka Google julkaisi Google Analytics 4:n vasta hiljattain, se on todellisuudessa ollut käytettävissä jo heinäkuusta 2019 projektinimellä ”App+Web”. Olemme Qurulla siitä lähtien seuranneet tämän uuden Analyticsin kehitystä.

Tässä kirjoituksessa on kootusti kaikki merkittävimmät ominaisuudet, mitkä on nyt vuonna 2020 lisätty Google Analytics 4:ään. Näistä on myös hyvä tietää, vaikka vasta aloittaisit GA4:n käyttöä.

Verkkokaupan raportointi

Moni sivuston haltija ei ehkä halunnut aiemmin edes vilkaista Google Analytics 4:n suuntaan. Verkkokaupan raportointi nimittäin puuttui kokonaan pitkän aikaa. No nyt tämä suosittu raportointi on tehnyt comebackin.

 

Ensimmäisenä mainittakoon, että uusi kokemus on paljon siistimpi ja selkeämpi.

Toiseksi kiinnittäisin huomiota siihen, että voit käyttää Analyysi-toimintoa tekemään ostopolkujen tutkimusta, ostajasegmenttien vertailua sekä tuotekohtaisia myyntiraportteja. Jos olet verkkokauppias, niin ota GA4 heti käyttöön tekemällä uudelleenasennus ja dataLayerin uudistus. Me voimme auttaa siinä.

Uusia analyysitekniikoita

Analyysi-toiminnot ovat ehdottomasti Google Analytics 4:n suurimpia vetonauloja. Ne eivät siis ole mitään perinteisiä raportteja, joihin klikkaillaan Analyticsin pääsivulta, vaan täysin itse muokattavia, tehokkaita analyysitapoja.

 

 

Reittianalyysi on näistä oma suosikkini, koska sillä voi seurata tuhansien käyttäjien polkuja valitusta sivusta eteenpäin. Tämä on itseasiassa niitä ominaisuuksia, mihin vain Google Analytics 4 pystyy uuden datankeruun mallin ansiosta!

Uusimpina tulokkaina ovat kuitenkin Kohorttianalyysi sekä Käyttäjän elinkaari. Kohorttianalyysillä voit esimerkiksi visualisoida käyttäjien sitoutumisen sivustoosi pitkällä aikavälillä.

 

 

Elinkaaren analyysi auttaa myös tulkitsemaan pitkää aikaväliä, mutta esimerkiksi euromääräisesti. Mitä enemmän Analyysi-ominaisuutta käyttää, sitä enemmän oikeastaan löytää mielenkiintoisia tutkimuskysymyksiä. Suosittelen kokeilemaan sitä heti kun mahdollista.

Uusi Data Studio connector

Yhdistämme Qurulla tyypillisesti Google Analyticsin, mainosdataa, somedataa ja paljon muuta ”yksiin kansiin” Google Data Studio-raportointityökalulla. Pitkän aikaa Google Analytics 4 jäi näiden raporttien ulkopuolelle. Vaan ei enää! Data Studioon voi nyt tuoda GA4:n datan, ja tämä sisältää myös monet uudet mittarit.

 

Tämä connector ei tosin ole vielä aivan valmis, koska paljon tärkeää dataa puuttuu vielä (kuten liikenteen lähteet). Olennaisinta kuitenkin on, että connector on jo nyt kaikkien käytettävissä. GA4:n tietoja voi siis alkaa tuomaan jo osaksi koko markkinoinnin mittaista raportointia.

Mitä muuta on tulossa?

Tulevina kuukausina jatkuvien päivitysten tahti ei ainakaan hiljene Google Analytics 4:n puolella.

Nämä asiat on jo nyt vahvistettu tulevan pian:

  • Cross-domain seuranta: Vanhasta Analytics-versiosta tuttu usean domainin yhdeksi datavirraksi yhdistävä ominaisuus
  • Tapahtumien synteesi: Rakenna täysin uusia tapahtumia jo kerätyn datan perusteella
  • Parannettu GA4 päivitystyökalu: Nykyistä päivitystyökalua kehitetään yhä niin, että siirtyminen Universal Analyticsista on mahdollisimman helppoa

Miten tähän siis pitäisi reagoida?

Aloita ottamalla GA4 käyttöön sivustollasi. Se on ainoa tapa saada Google Analyticsin päivitykset tulevaisuudessa, sillä aikaisempaa Analyticsia ei enää päivitetä.

Isompien sivustojen tapauksessa voimme Qurulla auttaa sinua siirtymään nykyisen mittauksesi mukaisesti Google Analytics 4:ään. Ota siis yhteyttä.

 

Katso Google Analytics 4 webinaari

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT