Skip to content
Quru16.1.2018 13:303 min read

Google Analytics 360 Suite -miksi sijoittaa maksulliseen verkkoanalytiikan työkaluun?

Haluatko oppia lisää Google Analyticsista? Sertifioi itsesi Qurun koulutuksessa 13. marraskuuta. Lue lisää tästä!

 

Markkinoinnin, myynnin ja liiketoiminnan mittaaminen ja datan analysointi ovat osa lähes jokaisen yrityksen päivittäistä toimintaa. Tällöin onkin olennaista varmistaa, että yrityksellä on kaikki tarvittavat työkalut ja mahdollisuudet toiminnan mittaamiseen ja kehittämiseen. Qurulla uskomme vankasti analytiikkaan ja analytiikasta saatavan tiedon valjastamiseen. Analytiikan versioita sekä työkaluja niistä on monenlaisia -maksullisia ja maksuttomia. Mistä sitä sitten tietää, mikä palvelu on omalle yritykselleen kaikkein hyödyllisin ja kustannustehokkain?

Tutuin ja todennäköisesti suosituin verkkoanalytiikan työkaluista on Google Analytics. Edellä mainittu tarjoaa rajoitetun ilmaisversion ja maksullisen Google Analytics 360 palvelun. Quru on yrityksenä ensimmäinen Google Premium palvelun jälleenmyyjä Suomessa. Nykyään Google Premium tunnetaan nimellä Google Analytics 360 Suite. Tämä Googlen maksullinen työkalu tarjoaa käsittelemätöntä dataa sivustostasi ja helpon integraation muille datan käsittelyn ja mainonnan työkaluille.

Google Analytics työkalujen erot

Tässä tapauksessa voidaan miettiä, miksi investoida Google Analytics 360 työkaluun, kun tarjolla on kuitenkin Google Analyticsin ilmainen versio? Mitä lisähyötyä saadaan investoimalla maksulliseen analytiikan työkaluun, kun samaa dataa saa ilmaisversiosta? Nämä ovatkin hyviä ja pohdinnan arvoisia kysymyksiä. Kaikki työkalut eivät välttämättä ole jokaisen yrityksen toiminnalle tarpeellisia tai kannattavia investointeja.

Kysymys kuuluukin, milloin analytiikan työkalujen vertailu on ajankohtaista? Ensisijaisesti on hyvä miettiä oman sivuston tavoitteita ja kävijämääriä. Onko yrityksesi liiketoiminnalle tärkeää tarkastella pienempiä analytiikan osa-alueita päätöksenteossa? Kuinka paljon käsitelty data vaikuttaa sivuston analytiikan luotettavuuteen? Kuinka monet mainonnan ja testauksen työkalut ovat olennainen osa verkkoliiketoimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia? Jos nämä edellä mainitut asiat tulevat liiketoiminnan kehittämisessä usein esiin, kannattaa hetken pohtia mitä lisäarvoa Google Analytics 360 Suite voisi tuoda.

Mutta minkälaiset yhtiöt ovat päätyneet ostamaan Qurulta Google Analytics 360 palveluita? “Pääsääntöinen syy Google Analytics 360 -palvelun ottamiseksi osaksi verkkosivuston analytiikkaa on omistajuus dataan, ja sen hyödyntäminen eri markkinoinnin ja myynnin toimenpiteissä”, kertoo Qurun CBO Janne Korpi. “Qurulla on Google 360 asiakkaita verkkokauppaliiketoiminnoista, vähittäistavarakaupan asiakkuuksiin, joilla kaikilla datan omistajuus on liiketoiminnallisesti kriittistä. Esimerkiksi eräällä verkkokauppaan keskittyneellä asiakkuudellamme, Google 360 työkalu on ollut osana isompaa datan keruu ja kuntoon laitto projektia. Toisella taas painotus on enemmän markkinoinnin toimenpiteissä, ja datan korjausprojekteja tehdään jatkuvasti muun kehitystyön ohella. On ollut mielenkiintoista seurata, kuinka Google Analytics 360 -palvelu toimii niin erilaisissa asiakkuuksissa.”

Google Analyticsin ilmaisversio on edelleen käytetyimpiä ja suosituimpia analytiikan työkaluja, joka perusmuodossaankin tarjoaa kattavan näkymän sivuston analytiikan eri osa-alueisiin. Datan tarkkuudessa on kuitenkin eroja ilmaisen ja maksullisen version välillä. Mikäli sivuston liikenteen määrä on tarpeeksi suurta, tarjoaa Google Analyticsin ilmaisversio otokseen perustuvaa dataa. Maksullisessa versiossa liikenteen määrään liittyvät rajoitteet tulevat vastaan huomattavasti korkeammalla. Ilmaisessa versiossa otokseen perustuvaa dataa näytetään, jos valitulla aikajaksolla sessioita on ollut yli 500 000. Maksullisessa versiossa vastaava raja menee sadassa miljoonassa ja tuolloinkin käsittelemätön data on saatavilla tilauksesta. Yrityksille, joilla sivuston käyntien määrä kuukaudessa jatkuvasti ylittää 500 000 rajan, verkkomainonnan työkalut ovat osa päivittäistä liiketoimintaa ja liiketoiminnallisesti on tärkeää tarkastella ja huomioida pienempiä osa-alueita analytiikasta, on hyvä harkita Google Analytics 360 -palvelua.

Datan omistajuus ja muut ominaisuudet

Maksullisessa versiossa datan omistajuus on kokonaan yrityksellä itsellään, jolloin datalla on myös takuu. Maksuttomassa versiossa tätä ei ole, vaan datan omistajuus on Googlella. Mahdollisten ongelmien sattuessa Google Analyticsin ilmaisversiossa, korvausvelvollisuutta ei ole. Google Analytics 360 työkaluun on myös helppo yhdistää muita verkkoliiketoiminnan mittaamisen työkaluja, kuten Double Click, Optimize ja BigQuery. Näistä esimerkiksi Double Click ja BigQuerya ei voida yhdistää ilmaiseen Google Analytics tiliin. Google Analytics 360 versiossa on myös mahdollista tuoda ja katsella historiadataa, vaikka dataa olisi muutettu tai päivitetty siitä, kun tietoja on alun perin kerätty.

Google Analytics 360 Suitessa ei ole kyse vain työkalusta, vaan kokonaisvaltaisesta palvelupaketista. Investoidessa 360 palvelupakettiin, saa konsultointipalvelun lisäksi koulutukset, teknisen tuen, jatkuvan ylläpidon ja raportoinnin osaksi verkkoanalytiikan palvelua. Palvelupaketin monimuotoisuuden vuoksi kokonaiskustannukset eivät pääse yllättäen nousemaan. Puhuttaessa analytiikan ilmaisversiosta, työkalujen toimeenpanoihin liittyvät implementoinnit ja laadunvarmistukset saattavat tuoda lisäkustannuksia, joita on ennakkoon vaikea arvioida. Mikäli vaatimukset ja tarpeet ilmaisversiota kohtaan kasvavat, osa jo tehdyistä investoinneista ilmaisversion työkaluun ei välttämättä pitkällä aikavälillä ole kannattavia.

Quru on Suomen ainoa Google Sales Partner, joka on sertifioitu Analytics 360, Tag Management 360, Data Studio 360 ja Optimize 360 -palveluntarjoaja. Mikäli vielä epäilet, onko Google Analytics 360 Suite -analytiikan työkalu sinun yrityksellesi sopiva, kysy ilmainen arviointi myyntitiimiltämme.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT