Skip to content
Quru23.6.2015 13:165 min read

Näin aloitat Google AdWords -hakusanamainonnan

Kun me täällä Qurulla puhumme markkinoinnin kohdentamisesta, remarketing-kampanjoiden mittaamisesta, mobiilimainonnan laajennuksista ja muista digimainonnan hienouksista, saamme välillä palautetta, että olisi kiva jos joskus kävisimme läpi myös verkkomainonnan perusteita.

Toteutan alla yhden tällaisen toiveen. Näin tehdään Google AdWordsiin Suomeen kohdistettu tavallinen hakukampanja.

Ennen kuin aloitat

Ennen varsinaisen hakukampanjan tekemistä pitää hieman miettiä kampanjan tavoitteita ja tutkia taustoja.

 • Mikä on tuote tai palvelu, jota mainostetaan?
 • Tehdäänkö tuotteelle tai palvelulle hakuja Googlessa? (Tässä hyvä apu on Google Keyword Planner.)
 • Tsekkaa, onko mahdollisilla avainsanoilla paljon kilpailua ja klikkihintoja (käytä Keyword Planneriä).
 • Arvioi onko sinulla varaa mainontaan näillä avainsanoilla. Mieti mikä on budjettisi, paljon sinulla on varaa maksaa per klikki? Minkä hintainen yhden konversion/asiakkaan pitäisi olla, jotta jäisit plussalle?
 • Voit myös tutkia, mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät (mahdollisia työkaluja tähän ovat mm. KeywordSpy ja SEMrush).

AdWords-tilin perustaminen

Tilin perustaminen kannattaa aloittaa luomalla AdWords-tekemistä varten oma sähköposti-tili, jota et käytä muualla (itse preferoin gmailia). Sähköpostiosoitteen voi yhdistää vain yhteen AdWords-tiliin. Älä siis käytä privaattisähköpostiasi AdWords-tilin luomiseen, muuten olet ikuisesti naimisissa perustamasi AdWords-tilin kanssa. Muista laittaa uutta sähköpostia luodessasi “käyttäjän” iäksi yli 18 vuotta!

Kun olet saanut gmail-tilin luotua, voit samaa tiliä käyttäen hypätä AdWordsin puolelle ja aloittaa kampanjoiden rakentamisen. Esimerkkien tekstit alla ovat englanniksi, sillä se tavallisin kieli, jolla AdWordsiä käytetetään.

Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa sisään AdWords-tilille, Google toivottaa sinut tervetulleeksi käyttämään AdWordsia. Tarkista tervetuliaistoivotuksen alta että sähköpostiosoite, jolla kirjauduit sisään on oikein. Tämän jälkeen tarkista vielä että myös maa, aikavyöhyke ja rahayksikkö ovat oikein (yleensä vaihtamalla maata muutkin tiedot menevät oikein).

Paina sen jälkeen Save and continue.

Ensimmäinen AdWords-kampanja

Seuraavaksi sinut toivotetaan uudelleen tervetulleeksi AdWordsin pariin, nyt hieman erilaisella sivulla. Tällä sivulla näet ehkä ensimmäistä kertaa sivun ylälaidassa välilehdet Home, Campaigns, Opportunities ja Tools. Nämä tulevat tutuiksi myöhemmin, kunhan ensimmäinen kampanja saadaan liveksi.

Tervetulotoivotuksen alla on painike, jolla siirrytään luomaan kampanjaa. Painikkeen alla lukevat myös ne neljä steppiä, jotka vaaditaan ennen kuin saat kampanjan liveksi: budjetin määrittäminen, mainosten luominen, avainsanojen valitseminen, laskutustietojen lisääminen.

Ok, nyt painetaan Create your first campaign -nappulaa. AdWords vie sinut sivulle, jossa teet ensimmäisen kampanjasi perusasetukset.

 • Ensin annetaan kampanjalle nimi. Olet toivottavasti hieman miettinyt kampanjoita ja mainostamista, joten nimeä kampanja sen mukaan mikä sen sisältö tulee olemaan.
 • Seuraavaksi valitaan kampanjatyyppi. Alasvetovalikosta voit valita haluamasi ja tarvitsemasi kampanjatyypin, joka vaikuttaa myös tuleviin kohtiin. Uusien AdWords-tilien uudet kampanjat ovat oletusarvoisesti Search network with display select -kampanjoita (eli hakusana- ja display-kampanjan hybridejä). Nyt olemme kuitenkin lähdössä tekemään hakukampanjaa, joten valitsemme vaihtoehdon Search network only.
 • Alasvetovalikon oikealle puolelle ilmestyy nyt vaihtoehtoja. Voit valita standardin mainostamisen Googlessa tai All features -vaihtoehdon. Valitse All features. Samalla voit myös valita AdWordsin tarjoamista lisävaihtoehdoista muita, mikäli mainostamisen tarkoituksena on saada esimerkiksi mobiilisovellusten latauksia tai ajatuksena on käyttää dynaamisia hakumainoksia tai mainoksia, joiden kautta pääsee ainoastaan soittamaan valitsemaasi puhelinnumeroon. TÄSSÄ VAIHEESSA EMME KOSKE NÄIHIN VAIHTOEHTOIHIN.

Muut kampanjan asetukset

Seuraavaksi AdWords kysyy, haluammeko näkyä myös muissa hakukoneissa jotka kuuluvat Googlen hakuverkostoon. Haluamme. Kyseessä ovat verkkosivut, jotka käyttävät Googlea hakunaan. Tästä ei ole mitään haittaa.

Seuraavassa kohdassa huomaat, että tavallisissa hakukampanjoissa et pysty erottelemaan, mille laitteille mainokset näkyvät. Myöhemmässä vaiheessa voit optimoida hintatarjouksia prosentuaalisesti ylös/alaspäin mobiililaitteille, mutta et vielä.

Sen jälkeen voit valita, missä haluat mainosten näkyvän/et halua että mainokset näkyvät. Voit lisätä kaupunkeja, maita, jne. You name it. Klikkaamalla Advanced-kohtaa saat vielä lisää mahdollisuuksia. Tässä vaiheessa ainoastaan kirjoitamme hakukenttään “Finland” emmekä koske muuhun.

Siirrymme kielten kohtaan. Mitä kieliä Suomessa puhutaan? Suomi, ruotsi ja englanti ovat hyvä lähtökohta, joten valitse ainakin ne. Mikäli asiakkaasi käyttävät muita kieliä, voit lisäillä niitä.

Sitten vähän monimutkaisempaa: hintatarjoukset ja mainosten näyttäminen

Seuraava kohta onkin jo hieman haastavampi ymmärtää. Hintatarjouksia voi olla erilaisia riippuen kampanjan tavoitteesta, mutta nyt pysyttäydymme edelleen täysin basic-jutuissa. Vaihtoehdot Basic-valinnan alla ovat hintatarjousten asettaminen manuaalisesti ja se että annat AdWordsin päättää hintatarjouksista.

Mikäli annat AdWordsin päättää hintatarjouksista, kerrot järjestelmälle päiväbudjettisi ja AdWords pyrkii maksimoimaan liikenteen määrän budjetin rajoissa. Pääset tarvittaessa muuttamaan hintatarjouksia jälkikäteen, joten valitse aluksi Adwords will set my bids to help maximise clicks within my target budget ja syötä kenttään kampanjasi päiväbudjetti. Tällä valinnalla et voi luoda mainoksille mitään päivä tai aikakohtaisia rajoja, mutta alkuun käy mainiosti, että mainokset näkyvät joka päivä kaikkiin kellonaikoihin. Emme siis koske valitse vaihtoehtoa I’ll manually set my bids for clicks.

Delivery method -kohdasta voi valita, että AdWords näyttää heti mahdollisimman paljon ja aggressiivisesti mainoksia tai mainosten näyttämisen tasaisesti päivän aikana. Valitse Standard eli tasainen mainosten näyttäminen.

Voit halutessasi lisätä myös mainoslaajennuksia näkymään mainoksen yhteydessä. Nämä lisäävät mainosten pinta-alaa, antavat lisää infoa mainoksen näkijälle, parantavat klikkausmääriä (CTR), jne. Suosittelen, että otat heti käyttöön ainakin sivustolinkit (sitelinks). Voit tehdä tämän tiliäsi varten valitsemalla listasta vaihtoehdon Extend my ads with links to sections of my site. Avautuu lista, joka on aluksi tyhjä. Klikkaamalla +new sitelink voit aloittaa linkkien lisäämisen mainoksiisi.

Vielä muutama Advanced-asetus ja kampanja on valmis

Sivun viimeinen osio on merkattu Advanced-merkin alle, mutta nämäkin asetukset kannattaa käydä läpi, sillä osa niistä on tärkeitä.

Mikäli et halua aloittaa kampanjaasi heti, voit Schedule-kohdasta valita kampanjallesi aloitus- ja lopetuspäivämäärän.

Ad rotation -kohdasta valitse se vaihtoehto, joka sopii parhaiten mainostamisesi tarkoitukselle. AdWordsin automaatio on hyvä siinä mielessä, että mikäli haluat klikkejä niin automaatio hoitaa sinulle budjettisi rajoissa parhaan määrän klikkejä. Mikäli mainontasi tarkoituksena on saada konversioita, valitsemalla tämän vaihtoehdon saat todennäköisesti niitä parhaiten.

Mikäli olet kuten minä, ja haluat itse päättää ja analysoida ja kontrolloida mainostekstejä, niin valitse vaihtoehto Rotate evenly: show ads more evenly for at least 90 days, then optimize. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto, koska silloin voit lisätä kampanjaan muutaman mainostekstin ja data perusteella seurata, mikä toimii haluttavalla tavalla ja sitten itse päättää, mitä mainostekstejä haluat muokata. Jos kuitenkin unohtaisit koko homman, niin ei hätää: 90 päivän jälkeen AdWordsin automaatio aloittaa optimoinnin.

Skippaa tämän jälkeen kohdat dynaamisista mainoksista ja kampanjan seurantaparametreistä ja klikkaa Save and continue!

Mainosryhmien lisääminen kampanjaan

Nyt pääset sivulle, jossa pääset rakentamaan ensimmäistä mainosryhmää juuri luodun mainoskampanjasi alle.

 • Nimeä ryhmä sen perusteella minkälaisia avainsanoja sen alle tulee.
 • Samalla sivulla kirjoita ensimmäinen mainostekstisi. Muista unique selling pointsit ja call to actionit. Käytä avainsanoja tekstissä. Tästä kirjoitin tarkemmin blogissamme jo aiemmin.
 • Lisää tämän jälkeen avainsanat mainosryhmään. Muista rajata avainsanat esim. teemojen mukaisesti, jotta ryhmälle kirjoittamasi mainosteksti pysyy mahdollisimman relevanttina.

Klikkaa Save and continue to billing! (Mikäli sinulla ei ole tili/maksukorttitietoja juuri nyt, klikkaa Set up billing later.)

Ja sitten lasku!

Jos haluat määritellä maksutiedot heti, sinut ohjataan sivulle, jossa valitset ensin maan, jossa laskutusosoitteesi sijaitsee. Kun valitset listasta Suomi, sinut siirretään sivulle, jossa voit täyttää kaikki tietosi.

AdWords-kampanjointiin vaaditaan voimassaoleva luottokortti. (Jotta saisit AdWords-tekemisen laskulle, Google vaatii vähintään viiden tuhannen euron kuukausittaisen kulutuksen AdWordsissa sekä y-tunnuksen.)

Kun olet täyttänyt kaikki tiedot, kestää vielä hetken ennen kuin saat kampanjan päälle. Tämä johtuu Googlen hyväksymisprosessista, joka kestää yleensä yhden työpäivän verran, joskus jopa kolme.

Noin. Olet luonut ensimmäisen AdWord-kampanjasi. Nauti siitä hetki. Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Tuloksia saadaksesi kampanjoita pitää optimoida jatkuvasti tulosten perusteella. Voit kokeilla erilaisia mainoksia, ajoituksia ja budjetteja. Ainakin kannattaa optimoida mainostekstit.

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT