Skip to content
Quru14.11.2019 17:071 min read

Google Marketing Platform Summit 2019: Datan ja digin kuumat teemat

Qurun toimitusjohtaja Mira oli paikalla San Franciscossa, kun partneriverkostolle maalattiin suuntaviivoja Google Marketing Platformin nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Googlen partneriyritysten vuotuinen seminaari Google Marketing Platform Summit järjestettiin alkuviikosta aurinkoisessa San Franciscossa. Maanantaiaamuna Hiltonin Aamiaispöydässä ilma oli tuttuun tapaan paksuna donitsintuoksusta, amerikkalaisesta small talkista ja globaalista jetlagista.

Vuosien varrella GMP-seminaarin tunnelma on pysynyt ennallaan karkkibuffettia myöten, mutta seminaarin sisältö on uudistunut hiljalleen Google Analytics -painotuksesta kohti strategisempia teemoja ja laajempaa työkalukokonaisuutta. Partnereita hellittiin kahden päivän ajan muun muassa ajatuksilla diversiteetistä teknologia-alalla sekä tietenkin uutisilla Googlen työkalujen tulevaisuudesta. Vaikka työkalu-uudistusten yksityiskohdat eivät vielä ole suurelle yleisölle julkisia, kokonaisuudesta voi erottaa muutamia kattotason teemoja:

1. Full Stack: Keskenään keskustelevat työkalut

Joitakin vuosia sitten Googlen työkalukehitys näytti kauempaa katsoen jokseenkin siiloutuneelta: Google Analyticsiä kehittävällä tiimillä ei välttämättä ollut mitään tekemistä Adwordsin, Data Studion, Big Queryn tai vaikkapa Optimizen kanssa. Viime vuosina Google on kuitenkin kerännyt ydintyökalujaan Google Marketing Platform -sateenvarjon alle. Ilahduttavaa oli nyt nähdä, ettei ajatus ole pelkästään markkinoinnillinen: eri Google-työkalujen käyttämiselle yhdessä on jatkuvasti parempia käytännön perusteita ja niitä kehitetään yhdessä samaan suuntaan. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että dataa ja erilaisia kohderyhmiä voi aiempaa kätevämmin viedä Googlen paketin sisällä suoraan työkalusta toiseen, ja eri paikoista peräisin olevien datasettien muuttaminen yhteismitallisiksi – dataintegraatio – on jatkossa nykyistäkin tärkeämpää.

2. Cloud: pilven hyödyntäminen kaikessa

Digitaalisessa maailmassa, jossa loppukäyttäjänkin kärsivällisyys lähentyy jatkuvasti kultakalan keskittymiskykyä, nopeus on tietenkin valttia. Google Cloud -ympäristö ei ollut erityisesti parrasvaloissa San Franciscossa, mutta se toistui jatkuvasti esiintyjien sivulauseissa. Lyhyesti: vaikuttaa siltä, että Googlen tuotteesta riippumatta kaikki, mikä pellin alla kannattaa viedä pilveen, todellakin viedään sinne.

3. Kustomointi koneoppimisen tukena

Keskustelu tekoälystä ja koneoppimisesta on edennyt kaikkien onneksi jo vaiheeseen, jossa vaaditaan kiilusilmäisen hypen sijaan käytännön ratkaisuja ja oikeita tuloksia. Osana tätä kehitystä on myös selvää, että koneoppimisen ei enää odoteta ratkaisevan yksin ja automaattisesti kaikkia ongelmia. Siksi monissa lähitulevaisuuden työkalu-uudistuksissa käyttäjällä on mahdollisuus aiempaa paremmin auttaa Googlen automaatiota esimerkiksi kertomalla, mikä mittari bisneksessä on olennaista ja minkä suhteen toimintaa kannattaa optimoida. Automatiikkaa ja sen oppimista voi siis jatkossa ohjata ja kustomoida kätevämmin juuri omiin tarpeisiin sopivaksi.

Jos digitaalisen markkinoinnin tulevaisuus seisoo näiden perusteiden päällä, ei datan merkitys jatkossa ainakaan pienene. Päinvastoin. Siksi laadukkaaseen ja relevanttiin mittaukseen kannattaa panostaa myös tulevaisuudessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT