Skip to content
Quru26.11.2019 9:251 min read

Pikkujoulun attribuutiomallinnus

Taas on se aika vuodesta, kun aikuisetkin saavat pukeutua glitteriin. Ilta alkaa sampanjalla ja jatkuu ginitonikilla. Normaalit ruokajuomat tarjoillaan juhlapuheen aikana pulloissa suoraan pöytään. Kakkua, kahvia ja konjakkia. Lisää normaaleja ruokajuomia. Vessajonossa käydään spontaaneja palautekeskusteluja ja Sirpa tilaa sinisen enkelin. Tuplana. Jallukola, Cuba Libre, Sex on the Beach ja irkkuviski ilman jäitä. Tanssilattialla on jotain tahmeaa. Kolme ipaa, kiitos.

Konversio! Pikkujoulutunnelmaan sopiva humalatila on saavutettu.

Seuraavana aamuna onnekkaat heräävät kodistaan, toiset jonkun muun kodista tai freelancereina Holmenkollenin alastulorinteestä. Mitä tapahtui? Miten tänne tultiin? Ja ennen kaikkea: mikä juoma-annos aiheutti humalan?

Perinteinen last click -ajattelu antaisi kaiken kunnian konversiosta viimeiselle juomalle ennen valomerkkiä. Vaikka jatkopaikaksi satunnaisesti valitun karaokebaarin lärvilaudalla on varmasti ollut jonkinlainen rooli, on selvää, ettei filmin katkeamista voi pistää kokonaan sen piikkiin. Konversioon johtanut polku on pidempi, ja sen ymmärtämiseksi on koottava dataa koko matkalta.

Last click -mallia parempi versio on Assisted Conversion -malli, jossa lärvilauta saa kunnian konversiosta, ja kaikki sitä edeltävät juomat saavat huomion avustavasta roolistaan. Tasaisessa konversiomallissa puolestaan jokaiselle juomalle annetaan saman verran krediittiä. First click -mallissa pisteet humalatilasta menevät tervetuliaisjuomalle, ja U-kurvianalyysissä illan ensimmäinen ja viimeinen drinkki saavat muita enemmän painoarvoa.

Koska ihmisäly pettää viimeistään kuudennen ravintola-annoksen kohdalla, kannattaa kokeilla myös tekoälyä. Google Analyticsistä tutussa Data Driven -mallinnuksessa koko firman tiedot koottaisiin yhteen ja annettaisiin algoritmin analysoida, millä yksittäisillä juomilla näyttää isossa mittakaavassa olleen eniten merkitystä humalatilan muodostumisessa. Tulos saattaa esimerkiksi paljastaa, että Helan gårin tahdissa kumottu Marskin ryyppy ennustaa humalatilaa paljon tehokkaammin kuin etkojen leppoisa saunaolut, vaikka annoksissa olisikin saman verran alkoholia.

Mallinnustavasta riippumatta on kuitenkin selvää, että aamukuudelta jatkojen jatkoilla korkattu viinilaatikko ei enää nosta konversion arvoa – päinvastoin. Siihen siis tuskin kannattaa tänä vuonna uhrata resursseja.

Qurun analyytikot toivottavat hyvin optimoitua pikkujoulukautta kaikille!

Kirjoittaja on sitä mieltä, että alkoholia on mukavinta käyttää korkeintaan kohtuudella, ja että liiasta viinistä ihminen muuttuu porsaaksi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT